21:59
Про використання пісочної анімації в роботі з дітьми

Малювання  піском - мистецтво досить молоде, з'явилося в 70-х роках ХХ століття. Винахідником стилю є канадський режисер-мультиплікатор Керолін Ліф, яка створила пісочний анімаційний фільм "Песок, или Петя и серый волк".
А як метод арт-терапії, малювання піском стало використовуватися зовсім недавно. Для проведення сеансу пісочної анімації необхідно: світова пісочниця, кварцовий пісок, різні допоміжні матеріали - трубочки, намистини, палички, штампи, пір’я і т.д. 
Протипоказанням до роботи є алергія на пил, шкірні захворювання, порізи на руках і легеневі захворювання.
Пісочна анімація або малювання піском - це прекрасний і при цьому розслабляючий процес, який дозволяє розкрити свій внутрішній світ. Малювання піском позитивно впливає на емоційне самопочуття дітей і дає можливість емоційно розвантажитися, самовиразитися через пісочний малюнок. Зняття емоційної напруги через відчуття тактильних дотиків до піску, доповнене розслаблюючими мелодіями, дозволяє досягти душевного спокою, зняти нервову напругу, розвинути творчий потенціал, виразити внутрішні відчуття, це робить його засобом для розвитку і саморозвитку дитини. 
Переваги методу малювання піском перед іншими формами арт-терапії:
1.Процес простий і приємний, не потребуючий спеціальних умінь і навичок.
2.Малювання піском дає можливість трансформації, миттєвої зміни творчого створення без втрати його краси і не вдаючись до повної реконструкції, це схоже на саме життя - весь час розвивається і змінюється. 
3.При роботі з піском на площині руху стають спокійними, синхронізуються з ритмом дихання. А робота з піском під музику задіє одночасно зоровий, слуховий і кінестетичний канали, що дозволяє повноцінного сприйняття цього світу і можливістю співпереживати в ньому. 
4.Техніка допомагає розвинути дрібну моторику, що особливо корисно для дітей (тому що через стимуляцію пальців рук розвивається мозок) і для літніх людей, тому що з віком знижується чутливість рук.
5. Малювати можна двома руками симетрично, що сприяє гармонійному розвитку двох півкуль головного мозку, і внутрішнього центрування.
Дякую Наталя Квітка за чудову підбірку музичних творів, які доцільно використовувати під час пісочної анімації з дітьми різновікових категорій та дорослими.

Переглядів: 1429 | Додав: luydmila | Теги: Стреж Людмила арт-терапія | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: