19:57
Про Арт-Пікнік Слави Фролової. Барабанотерапія з особливими сім"ями.

 28 червня в рамках Арт-Пікніка  Слави Фролової  в категорії:  ДетиДоброе дело відбулася барабанотерапія для особливих сімей.

Ведуча: Красновска  Альона - художній керівник художньої майстерні креативного  мислення, тренер-ведуча  барабанних кругів, музичний  терапевт м. Київ  (Зв"язок в соц.мережах  https://www.facebook.com/N1mfaDesign.)        

 Діти з особливими потребами та їх батьки  виконували різноманітні вправи з використанням барабанів та інших музичних інструментів. Більше години спостерігаючи за дітьми та їх батьками, можна з впевненістю зазначити:  в окремих дітей значно знизилась  тривожність після перших 15 хвилин заняття, в більшості  дітей простежувався високий рівень зацікавленості та активності  під час виконання вправ з барабанотерапії, посидючість, виконання інструкцій (в деяких випадках з допомогою батьків). Впродовж всього заняття спостерігались у дітей  та дорослих позитивні емоцій, захоплення та задоволення від гри на барабанах та інших музичних інструментах. 

На жаль,  барабана мені не вистачило, тому я була в ролі активного спостерігача-фотографа.

Фоторепортаж

     

           

                     

Барабанотерапія

Барабан - дивовижний інструмент - він найперший музичний інструмент, який з'явився майже одночасно відразу в декількох куточках земної кулі. Крім того, навчиться грати на ньому можуть абсолютні всі бажаючі, тут немає особливих технічних і фізіологічних умов для освоєння цього інструменту.

 Ритми барабанів розмірні людському організму. Досить пограти на ньому 15-20 хвилин і відзначається нормалізація кров'яного тиску й дихання. Поліпшується настрій, м'язи тіла розслабляються - настає відчуття заспокоєння і позитивного ставлення до світу і до самого себе.

 Африканські барабани використовуються в арт-терапевтичній технології «Музикотерапія» для профілактики «синдрому емоційного вигорання», ритми барабанів також успішно застосовуються в терапії синдрому гіперактивності.      Така дитина робить багато марних рухів тіла, погано володіє своїм тілом, непосидючий, схильний різкій зміні настрою. Багато клопоту цей синдром доставляє самій дитині і його оточенню у навчальному процесі.

Барабан дозволяє в невимушеній ігровій манері навчити дитину зосереджувати свою увагу і розслаблятися коли це потрібно. Малюк навчається чути і слухати інших дітей, працювати в парі, команді над поставленою метою. Отримані навички корисні в тих випадках, коли необхідно оволодіти своїм хвилюванням, зібратися з думками, вийти з конфліктної ситуації.

Барабани вилікують від депресії і аутизму?

Втома і стрес? А може і щось серйозне? І ось, довгоочікувану відпустку доводиться витрачати на те, щоб походити по лікарях, зробити усі аналізи і зрозуміти, що ж відбувається з організмом. На жаль, абсолютно здорових людей практично немає. Так що буває, що відпочинок від роботи затьмарений вістями про пісок у нирках, ревмокардиті і чорт зна, чим ще. Але найчастіше ми дізнаємося про те, що страждаємо хронічною втомою, депресією, неврозами і ін. І відразу ж нам прописують силу-силенну ліків. Цілу жменю пігулок іноді доводиться ковтати за раз. А вже це безслідно для людського організму не проходить. Медикаменти можуть серйозно зашкодити тілу – частенько їх дія на нас гірше серйозних хвороб.

Але багато психічних розладів і інші проблеми можна вилікувати і без хімії. Неймовірно, але простий барабанний ритм в змозі допомогти. Це називається барабанотерапия.

У Великобританії цей метод лікування вже досить добре розвинений. Іноді, завдяки ньому, зціляються і смертельно хворі. Не подумайте, що досить сидіти на репетиціях в тісній прокуреній комірці і слухати андеграундну музику три рази в тиждень, щоб почувати себе Гераклом. Важливо навчитися самому ” стукати”. У графстві Кент живе музикант, драммер Саймон Ли. Він лікує людей за допомогою гри на барабанах. Він навчає цьому пацієнтів. Серед них є ті що навіть страждають аутизмом, а також наркомани. Матері приводять до нього дітей, які відстають в навчанні або мучаться від неврозів, фобій і маніакальних станів.Результати барабанотерапії вражають. Здавалося б, усього лише гра на ударних. Але це заняття дуже допомагає здоров’ю. Воно знімає напругу і стрес, усуває стрибки кров’яного тиску. Та і просто – підвищує настрій і дає заряд бадьорості. Негативні емоції йдуть. Гнів і образа випліскуються під час гри на барабанах.

До речі, про це знали ще древні слов’яни, а також шамани східних племен. Вони використали цілющу силу барабанних звуків, щоб допомогти пораненим і тим, хто тужить. Пам’ятайте фільм ” Зозуля”? Дівчина Ганні з племені Саама використала саме барабан, щоб повернути фінського солдата зі світу тіней. Це, звичайно, фантастика, але не без долі істини.

Навіть сьогодні є знахарі і цілителі, які лікують за допомогою ритму барабанів. Хворий лягає під барабан, а лікар стукає по ньому спеціальними паличками. Часто ці шамани обробляють палички настоями трав, а до кожної хвороби підбирають паличку саме з того дерева, яке, на їх думку, лікує певну хворобу. Але не ведіться. Найчастіше це шарлатани. Так, наукою доведено, що віброзвуки і, правда, здатні лікувати. Але для цього не треба ні заклинань, ні оленячих шкур, ні пахощів, ні дядька в костюмі Гэндальфа. Тільки ударна установка і бажання навчитися на ній грати.

Барабан з’явився першим з усіх нині існуючих інструментів одночасно в декількох куточках земної кулі. Різниця у формі була зовсім невелика – це, якщо хочете, одне з чудес світу. Саме за допомогою барабана людина навчилася організовувати звуки. Барабанотерапія добре зарекомендувала себе і при роботі із здоровими людьми. Наприклад, вона стала уперше використовуватись в японських концертах. Адже барабан, особливо африканський, відразу розташовує людину до розслаблення. “Позу кучера”, яку мимоволі приймаєш для гри на нім, іноді пропонують психотерапевти своїм пацієнтам при різних трансових техніках, тобто він сприяє максимальній реалксації.

Той, хто хоч раз сидів за барабанами, знає, що це тільки на вигляд здається – грати на них легко. Насправді, це дуже складно і вимагає терпіння і часу. Але не здавайтеся через тиждень за допомогою лівих відмовок типу: “Мені ведмідь на вухо настав” або “У мене немає почуття ритму”. У кожної людини є те саме легендарне почуття ритму, просто важливо його розвинути. І з часом ви отримуватимете колосальне задоволення від гри. Вам захочеться відбивати ритм по всіх усюдах, чим завгодно і коли завгодно. Якщо у вас є знайомі драммеры, то ви знаєте, що вони часто стукають підручними предметами свій улюблений барабанний малюнок. У мене багато приятелів-барабанщиків. І повірте, це одні з найвеселіших людей з тих, що я зустрічала.

Джерело: http://ecovoice.ru/blog/health-beauty/712.html

 

 

Переглядів: 803 | Додав: luydmila | Теги: барабанотерапія | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 4
2 Анна  
1
Даешь каждому барабан! happy Хорошо бы в Славутиче такое сделать...

3 luydmila  
0
А эмоции детей и их родителей вообще супер!

1 Тatyana  
0
holiday

4 luydmila  
0
salute1

Ім`я *:
Email *:
Код *: